Rock The House Gigi La Cruz

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

“‘Every beat in any track should be made to feel danceable’”

“Dat is één zin uit mijn biografie. Ik hecht hier veel waarde aan. Waarom? Je moet als luisteraar meteen worden meegenomen in mijn flow, mijn verhaal. Dat doe je door het te voelen en te beleven. Muziek is emotie voor mij. Niet alleen aan het begin van de set maar ook alles wat daar tussen in zit en tot aan het eind. Alles moet kloppen. Deze mixtape geeft echt mijn herkenbare sound weer.”

Wat was je eerste officiële optreden?

“Dat was op mijn eigen festival ‘Indoor N9nety N9ne Rise Up’ in Rijsbergen op 11 september 2021. Ondanks dat ik hier tot op de laatste minuten voor mijn optreden veel voor heb moeten regelen, was het één voor in de boeken. Tijdens de eerste lockdown is het idee bij mij ontstaan. Het kabinet kwam met de maatregel om maar 100 gasten toe te laten. Dus ik bedacht het volgend concept: ‘waarom niet one dj & 99 guests? And call it Indoor N9nety N9ne?’ Toen werd een logo ontworpen dat aansloot bij het logo van Gigi La Cruz en Indoor N9nety N9ne was een feit!”

“Ik heb deze editie ook klein gehouden. Mooie aankleding, entourage en zelfs een foodtruck. We hadden iemand ingehuurd om de lasershow te verzorgen. Dat maakte het plaatje compleet. Het voelt enorm goed als de mensen helemaal naar voren komen om mee te gaan in jouw vibe. Je ziet het publiek opgaan in jouw muziek. Daar krijg je echt adrenaline van.”

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven?

“Ik ben begonnen in september 2019 met draaien. Op een Pioneer DDJ-400 heb ik het mezelf eigen gemaakt. Veel tutorials gevolgd via internet en veel oefenen. Het is echter nooit mijn intentie geweest om te draaien voor publiek. Maar toen ik een keer bezig was met mixen viel het anderen op dat ik een hele eigen sound heb. Ze hebben mij aangespoord om een mixtape te maken en deze op te sturen naar organisatoren.”

“Zo gezegd, zo gedaan. Ik maakte een mixtape van tech house/techno en techno.  Ik stuurde deze op. En jawel, op de verjaardag van mijn vader in december 2019 kreeg ik een bevestiging van het harde werken. Mijn eerste boeking was een feit. Dit beschouw ik absoluut als een hoogtepunt. Ik had dit niet aan zien komen. Ondertussen was ik van een kleine draaitafel naar een professionele gegaan om meer uit mezelf te halen en mijn set voor BLSSD Fabbrica in Rosso voor te bereiden.”

“Daarom boekte ik in januari 2020 een aantal privé masterclasses bij Rebelbass. De dj school van Lady Aïda. Ik kon me geen betere docent wensen. De lessen van haar waren uniek en afgestemd op mijn leerdoelen.”

“En toen kwam de eerste lockdown in maart 2020. Ik had mijn eerste optreden voor BLSSD Fabricca in Rosso staan voor 4 April 2020 en was helemaal voorbereid. Helaas werd deze net zoals vele andere evenementen gecancelled. Dat is een dieptepunt omdat ik hier erg naar uitkeek. Maar dat weerhield mij er niet van om mezelf door te ontwikkelen. De lessen met Lady Aïda werden omgezet in online lessen.”

“Op oudjaarsavond ben ik meegegaan naar een besloten feest, genaamd P3, om daar te gaan draaien. Ik was daar niet vernoemd in de line up, maar heb wel mogen draaien. Dit resulteerde uiteindelijk in een gig voor de zomer van 2020. Waar ik wel in de line up werd benoemd en zelfs af mocht sluiten. Dit is ook een van de hoogtepunten.”

Mooiste gig ooit?

“Dat was toch wel BLSSD at the Club op 2 oktober 2021 in de voormalige Time Out in Gemert. Ik moest daar de techno area openen om 16:00 uur. Tegelijkertijd waren er links en rechts van mij nog twee zalen geopend. Namelijk de house- en de mainstage.”

“Ik zette in met behoorlijk veel gezonde spanning en een acapella. Er stroomden steeds meer mensen binnen en na tien minuten stond ik te draaien voor een volle zaal. Van voor tot achteren gevuld met publiek. Dat was onwerkelijk en mooi tegelijk. Ik heb zo intens genoten van het uur dat ik kreeg om te draaien. Dit was memorabel.”

“Als ik de foto’s en de filmpjes terug kijk kan ik het soms nog steeds niet bevatten. Ik heb deze gig wel met een dubbel gevoel beleefd omdat Lady Aïda, waarmee ik een hele dierbare en mooie vriendschap heb opgebouwd, hierbij aanwezig zou zijn. Zij was degene die altijd in mij geloofde. In die week zijn gemengde gevoelens de revue gepasseerd. Het is heel moeilijk om je op je gig te focussen als je in een rouwperiode zit. Maar Lady Aïda had niets liever gewild dan dat ik het optreden zou doen. Na de gig kwamen tranen van vreugde en verdriet los.”

Favoriete genre naast je eigen stijl?

“Mijn smaak is heel divers en ook behoorlijk uiteenlopend. Je kunt mij beter vragen naar welke stijl ik nooit luister. Dan heb ik één duidelijk antwoord voor je. Dat is EDM.”

“Ik kan niet specifiek een stijl noemen waar ik graag naar luister. Als ik dan een stijl mag noemen dan is dat toch wel deep house. Heerlijk als je in de chillmodus zit.”

Groot festival of kleine club?

“Beiden hebben eigen charmes. Een kleine club zorgt voor een intieme sfeer en setting. Daardoor krijg je meer interactie met het publiek. Je moet je publiek kunnen “lezen” en daarop in kunnen spelen. Dat kan alleen maar als je kijkt wat er speelt op de dansvloer en niet door alleen maar oog te hebben voor je draaitafel. Een groot festival geeft je denk ik nog meer adrenaline en een hele andere beleving.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Lady Aïda is absoluut een inspiratiebron voor mij. Ze was een pionier op het gebied van techno. Tegenwoordig moet je haast wel gaan produceren om jezelf als dj in de kijker te spelen. Lady Aïda had dat niet nodig. Ze had de klasse en de attitude om een dj te worden van naam. Haar album ‘Doppler F ACT – The Eclectic Mix’ session is nog steeds een album waar ik graag naar luister. Het geeft alle elementen weer waar Lady Aïda voor staat. Ze is en blijft voor mij de Queen of Techno!”

“En als ik er een uit de buitenlandse scene mag benoemen dan is dat zeker Carl Cox. Ik heb nog nooit een set van hem meegemaakt waarbij hij minder goed draaide. Hij is een dj die mij meeneemt in zijn muzikale reis zodra hij de eerste track inzet. Dat gevoel wordt intenser en houdt mij vast tot het einde van zijn set. Geweldig!”

“Als ik één set mag noemen, dan is het toch wel Awakenings Festival 2018, Area V. Ik stond precies in het midden op ongeveer drie meter van de stage af. En had genoeg ruimte om te dansen en te genieten van zijn set. Echt heerlijk!”

Hoe kwam je de quarantaine door? 

“John ten Hoope van Beats2Dance tv en radio kwam ten gehore dat mijn eerste gig niet door ging bij BLSSD Fabbrica in Rosso op 4 April 2020. Dus heeft hij mij gevraagd om een live stream te doen voor Beats2dance. Dat wilde ik in eerste instantie niet. Totdat ik twee maanden later op mijn verjaardag contact met hem had via de telefoon.”

“Dat telefoongesprek resulteerde uiteindelijk in mijn allereerste livestream voor Beats2Dance op mijn verjaardag in juni 2020. Hij is naar mij toe gekomen en had de hele setting opgebouwd voor mij. Met drie camera’s op mij gericht, voelde dat nog niet eigen en was ik angstig om fouten te maken. Maar uiteindelijk is het heel goed gegaan.”

“Hoe kan je jezelf ontwikkelen? Dat is juist door dingen te doen. Dus ben ik verder gegaan als resident bij Beats2Dance. Door een livestream te doen vanuit huis via zijn platform. Met de webcams aangesloten op mijn laptop en met een goed programma zoals OBS kon ik mezelf laten zien en horen.”

“En elke livestream is hierbij anders. Dat maakt het ook zo leuk en een mooie kans om dichter bij jezelf te komen en te leren. Want ook van fouten maken leer je. Stil staan is wat mij betreft geen progressie. Elke livestream heb ik geanalyseerd. Alleen door kritisch naar jezelf te blijven kijken, kan je verbeteren.”

Ga je normaal gesproken zelf nog veel uit?

“Wanneer het kan wel. Alhoewel er de afgelopen twee jaar weinig van terecht is gekomen. Maar het is geen ‘must have’ voor mij. Ik kan van andere dingen net zoveel genieten.”

“Uitgaan doe ik het liefst met een select clubje vrienden. Ik probeer hier wel de balans in te vinden omdat ik ook nog een fulltime baan heb als ondernemer en ik daarnaast nog een gezin heb. En mijn gezin gaat voor het plezier. Ik zoek de feesten uit op basis van de artiesten die er komen. Awakenings blijft toch wel een van mijn favorieten om naar toe te gaan.”

Ultieme droom?

“Het volgende klinkt wellicht heel cliché. Maar ik hoop dat ik de kans krijg om mezelf meer te laten horen bij het publiek.”

“Ik heb vocals en een bepaalde melodie in mijn hoofd. Met die twee dingen wil ik een eigen track gaan produceren. Die tijd gaat nog komen. Eerst ga ik genieten van wat er op mijn pad komt.”


Meer Gigi La Cruz

Facebook

Instagram

Website